Stolt scenkonst på Stockholm Pride

Stolt scenkonst är ett nationellt nätverk för att öka tillgången och sprida scenkonstproduktioner med hbtq-perspektiv. Under Stockholm Pride 2017 (31 juli - 6 augusti) arrangeras en mängd punkter under detta paraply. Initiativtagare är Scensverige som tillsammans med Regionteatern Blekinge Kronoberg, Dansstationen i Malmö, Riksteatern, Folkteatern Gävleborg, Unga Klara och West Pride ska samarbeta för att tillgängliggöra queer scenkonst i hela landet. Kulturrådet har beviljat stöd till satsningen.

Här är schemat för Stolt scenkonst på Stockholm Pride 2017. Biljetter till workshops och samtal är gratis. Föreställningsbiljetter kostar 75 kr med pridepass och 150 kr utan pridepass. Biljetter finns att köpa på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida.

 

Måndag 31 juli

Pre-Pride Scenkonst i Skärholmen

Tid: Måndag 31 juli kl.16.00-21.00
Plats: Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen

Tisdag 1 augusti

Queerhistoria Århundradenas fest

Tid: Tisdag 1 augusti kl.13.00-17.00 
Plats: Carlshälls gård, Långholmen.

Lesbisk Makt och The Unstraight Museum bjuder in till en dundrande trädgårdsfest och minifestival där artister som Sara Parkman, Yolanda Bohm, Timimie Märek, Jan Hammarlund och Vilda Kvist framför musik, poesi och berättelser ur Sveriges historia (1600-1900-tal). Det blir också laddad högläsning av homoerotiska pärlor med Kvalitetsteatern samt lesbiska ceremonier med Lesbisk Odyssé. Festen startas med workshop och fri dans av queerpolska som hålls av riksspelmannen Ellinor Fritz och danspedagogen Juulia Mielonen.

Onsdag 2 augusti

Artikel 3

Föreställning och workshop med Teater Martin Mutter
Tid: Onsdag 2 augusti kl. 16.00-17.20
Plats: Scen: Studion Kulturhuset Stadsteatern

Tänk dig att du sitter på en klassåterträff 20 år senare. Då får du plötsligt veta saker om några av dina gamla klasskamrater som du inte hade en aning om. Saker som kanske vänder upp och ner på din världsbild och utmanar dina värderingar. I tillbakablickar får vi följa Sisselas, Lukas och Emmas upplevelser på högstadiet. Vad tog de med sig ut i livet och hur har de hanterat det som vuxna?

Manus: Helena Hedlund
Regi: Gunilla Orvelius.

Landet Inuti

Föreställning från Riksteatern och Folkteatern Gävleborg
Tid: Onsdag 2 augusti kl. 18.00-19.15
Scen: Kulturhuset Stadsteatern Fri scen/Kilen

Landet Inuti är en föreställning om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen. Landet Inuti är platsen du för alltid kommer att sakna när du inte längre är där. En berättelse om festfyllda bygdegårdar, vidsträckta landskap och varma händer mot frostbitna skägg. Historier om människor som simmar mot strömmen där flödet av berättelser är som starkast.

Av: Joakim Rindå, Victor Wigardt, Mattias Brunn, Mårten Andersson.
Regi: Joakim Rindå.

Torsdag 3 augusti

Lesbisk frukost/brunch & queer dramatik

Tid: Torsdag 3 augusti kl. 12.00-13.45
Plats: Unga Klaras foajé (Pride House)
Fri entré

Under Stolt scenkonst på Sthlm Pride bjuder Lesbisk Makt och Scensverige in till Lesbisk frukost/brunch med scenkonst-tema! Gäster är olika grupper, scenkonstnärer, skådespelare, dramatiker och regissörer m.fl som kommer att visa och läsa utdrag från aktuella lesbiska och queera scenkonstverk!

Trans på scen

Samtal
Tid: Torsdag 3 augusti kl. 14.00-14.45
Plats: Unga Klaras foajé
Fri entré

Tora Enkvist från Nilleteatern samtalar med gäster och publik om transperspektivet på våra scener idag. Föreställning/föredrag.

Dom ska hitta oss tillsammans + Normbrytande kvinnor – en queer historia på Ulla Billquists tid

Tid: Torsdag 3 augusti kl. 15.00-17.00
Plats: Kulturhuset Stadsteatern Fri scen/Kilen

Lördagen den 6 juli 1946. Sveriges största sångerska, Ulla Billquist, är inte på väg till en inbokad spelning i Karlstad. Hon ligger på köksgolvet i sin lägenhet, alla fyra gaskranar är öppna, och bredvid henne ligger den kvinna som hon har en kärleksrelation med. Vi vet än idag inte vem den kvinnan var. Men vi vet att hon reser sig upp och går. Där, i den kvinnans historia, i den stunden börjar föreställningen. "Dom ska hitta oss tillsammans" är en kärlekshistoria om självmord, tvivel och rätten att få finnas till.

Manus och regi: Felicia Ohly

I föredraget ”Normbrytande kvinnor – en queer historia på Ulla Billquists tid” berättar historikern Emma Severinsson om kvinnor som brutit mot hetero-, tvåsamhet och sexualitetsnormer mellan 1920-1950. Vad utmanade de? Hur såg motståndet ut? Och vilken roll har de i historieskrivningen?

Stand up: Bethany Black (UK), Moa Svan och Shanthi Rydwall-Menon

Tid: Torsdag 3 augusti kl. 18.00-20.00
Plats: Kulturhuset Stadsteatern Fri scen/Kilen

Stolt scenkonst på Sthlm Pride presenterar en helkväll med tre riktiga stand up-stjärnor.

Fredag 4 augusti

It’s here, it’s queer

Samtal
Tid: Fredag 4 augusti kl. 14.00-14.45
Plats: Unga Klaras foajé
Fri entré

Joakim Rindå pratar om queera perspektiv inom scenkonsten med bland andra Mattias Brunn och Helena Sandström Cruz, båda skådespelare, dramatiker och regissörer.

Transaktion + eftersamtal om unga killar som säljer sex

Föreställning från Folkteatern Gävleborg
Tid: Fredag 4 augusti kl. 15.30-17.15
Plats: Kulturhuset Stadsteatern Fri scen/Kilen

Transaktion

Om sex mot ersättning bland unga killar. Hur pratar vi om det? Vad är samhällets bild av säljare och köpare? Och hur talar vi om det utan skam,
 och utan att utgå från redan förutfattade meningar?

Två personer träffas på en avtalad plats. I simhallen. I en bil. Ett hotell. I radhusets sovrum. De har aldrig setts förut, men reglerna är redan bestämda: en av dem har pengarna, den andra sin kropp.

En snabbt växande grupp av sexsäljare finns bland ungdomar, unga killar, på nätet. För att belysa och hitta fler perspektiv skapar Folkteatern i Gävleborg ett scenkonstverk som baseras på autentiska berättelser, nyskriven musik, drömmar, fakta och fantasier.

Av: Samuel Astor, Mattias Brunn och Björn Elgerd

Panelsamtal om sex mot ersättning bland unga killar

ARRANGÖR: RFSU, RFSL, RFSL Ungdom i samarbete med Folkteatern Gävleborg.

Pjäsen "Transaktion" baseras på autentiska berättelser från killar med erfarenhet av sex mot ersättning. Idag vet vi att det finns fler unga killar än tjejer som säljer sexuella tjänster. Hur kan vi prata om det? Vilka behov finns hos målgruppen? Vad är samhällets bild av säljare och köpare?

Medverkande: Suzann Larsdotter, RFSU, Björn Elgerd, skådespelare och pjäsförfattare, Virág Finta, RFSL Ungdom/Pegasus och Nicklas Dennermalm, RFSL Stockholm/Röda Paraplyet. Moderator Amanda Netscher, Utvecklingsledare vid länsstyrelsen i Stockholms län.

Dragking

Workshop
Tid: Tid: Fredag 4 augusti kl.18.00-20.00
Plats: Unga Klaras foajé
Fri entré

Vill du titta på dina maskulina koder utifrån, röra dig inom ett nytt register eller lära dig mer om hur du kan passera som man. Kom och lek med maskuliniteten i två timmar.

Arrangör: Teaterförbundet för scen och film
Anmäl dig genom att maila: johanna@scensverige.se
Kursledare: Liv Elf Karlén.

Kulturrådet är strategisk myndighet för hbtq-frågor inom kulturområdet.

Header logo