Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.

KREATIVA EUROPA

Kreativa Europa är EU-kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna år 2014-2020.  Programmet innehåller stöd till europeiska aktörer inom konst, kultur, tv, film och dataspel. Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet är nationell kontaktpunkt för Kreativa Europa i Sverige. Vår gemensamma organisation kallas Kreativa Europa Desk Sverige.

Vi informerar om programmet och ger rådgivning om ni vill söka stöd. Aktörer inom film, tv och dataspel vänder sig i första hand till Filminstitutet med frågor och aktörer i alla andra kulturella och kreativa sektorer till oss på Kulturrådet. Vi beviljar inga bidrag inom Kreativa Europa. Alla stöd inom programmet administreras av Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) som hör till kommissionen och har kontor i Bryssel.

Kreativa Europa består av tre delar: delprogrammen Kultur och MEDIA och ett sektorsövergripande programområde. Kulturrådet ansvarar för delprogrammet Kultur och Filminstitutet för delprogrammet MEDIA. På den här webbplatsen kan du läsa om kulturdelen i programmet.

Vi finns också på Facebook och Twitter - följ oss gärna där! Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om programmet

Bild på böcker. Foto: Norden.org

Sök stöd för översättning av europeisk litteratur

Snart öppnar årets utlysning om stöd för översättning av skönlitteratur inom Kreativa Europa. Det är en intressant möjlighet för professionella bokförlag i Sverige att finansiera utgivning av europeisk skönlitteratur i svensk översättning. Utlysningen öppnar i slutet av mars och sista ansökningsdag är i slutet av maj.

Läs om utlysningen

Bild från delprojektet Future City Lab. Foto: Michael Johansson

”Kärnan i projektet är att få människor mer delaktiga”

De senaste åren har Michael Johansson, konstnärlig lektor i digitala medier på Högskolan i Kristianstad, arbetat med People’s Smart Sculpture – ett europeiskt samarbetsprojekt som fått stöd av Kreativa Europa. Här berättar han mer om projektet och ger tips på viktiga saker att tänka på för dig som planerar att söka stöd.

Läs intervjun

Bild på EU-flaggan.

Brexit: Hur påverkas brittiska kulturorganisationer?

Förhandlingarna kring Brexit pågår. Vår motsvarighet i Storbritannien, den brittiska desken för Kreativa Europa, reder ut tänkbara scenarier för kulturorganisationer vid ett utträde ur EU. 

Läs mer

Foto: Parallel photo platform

Fotoplattform söker nya konstnärer och kuratorer

Nu finns det möjlighet att ingå i kreativt samarbete och utställning i regi av den europeiska fotoplattformen Parallel, som får stöd genom Kreativa Europa. Konstnärer och kuratorer som arbetar med fotokonst och är i början av sin karriär kan ansöka om att delta. Deadline för ansökan är den 31 mars 2019.

 

Läs mer om hur du ansöker

Mötesplatser i Europa med fokus på kultur

Under året sker en mängd möten och konferenser runtom i Europa som kan vara intressanta för dig som arbetar internationellt inom kultursektorn. Här har vi samlat ett urval av större mötesplatser och events.

Läs mer

Bild på person som mobilfilmar man som håller föredrag. Foto: European Cultural Foundation

Sök stöd för kulturprojekt med koppling till demokrati

Arbetar du med kulturprojekt som rör frågor kring demokrati och yttrandefrihet? Nu finns möjlighet att söka stöd från European Cultural Foundation för idéutveckling och kulturprojekt som kan bli inspirerande exempel i debatten om den europeiska demokratin.

Läs om utlysningen

Flera utlysningar för nordiskt kulturutbyte och samarbete

Mobilitetsstöd och uppstartsbidrag - det är några stöd som går att söka för inom ramen för nordiskt och baltiskt kulturutbyte och samarbete just nu.

Läs mer om utlysningarna

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg är en av de böcker på svenska som ska översättas. Foto: Mirando Bok

23 böcker på svenska ska översättas

Nu är det klart vilka titlar som har fått översättningsstöd från Kreativa Europa. Det finns ett stort intresse hos bokförlag i Europa att översätta och publicera svensk skönlitteratur. I den senaste fördelningen av stöd till litterära översättningsprojekt återfinns 23 svenska titlar i de projekt som har fått EU-stöd.

Läs om fördelningen

Mobilitetsstöd: Goethe-Institutet genomför studie

Nu är det klart att Goethe-Institutet ska genomföra en studie för att undersöka möjligheter och förutsättningar för ett mobilitetsstöd inom Kreativa Europa. Det var i slutet av maj 2018 som EU-kommissionen öppnade en utlysning om att förbereda inför ett mobilitetsstöd för de kulturella och kreativa sektorerna. Och nu har alltså Goethe-Institutet fått i uppdrag att göra studien tillsammans med Institut français, den ukrainska kulturplattformen Izolyatsia och Vilnius konstakademi som partners.

Läs mer om studien

Bild på Teaterkompaniet. Foto: Foto: ZYG, Companhia de Música Teatral

Sök resestöd för kompetensutveckling inom inkludering

Vill du och din organisation bli bättre på att inkludera nya grupper i ert arbete? Nu kan du söka resestöd från Nordiska ministerrådet och norska kulturdepartementet för att besöka institutioner och organisationer i andra nordiska länder som jobbar för att göra kulturlivet mer inkluderande.

Läs om stödet

Nytt förslag: Så kan Kreativa Europa bli 2021-2027

EU-kommissionen har lagt fram sitt förslag till budget och upplägg för Kreativa Europa under nästa programperiod, 2021-2027. Enligt förslaget ska Kreativa Europa fortsätta vara ett fristående program med en budget på drygt 1,8 miljarder euro, vilket motsvarar nästan 19 miljarder kronor, för hela programperioden. Det innebär en höjning med cirka 4,1 miljarder kronor jämfört med nuvarande period.

Läs mer om programförslaget

KONTAKT

Elin Rosenström
Telefon: 08 519 264 15
elin.rosenstrom@kulturradet.se

Eva Rehbinder
Telefon: 08-519 264 22
eva.rehbinder@kulturradet.se

 

Kulturrådet är tillsammans med Svenska Filminstitutet nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa.

Header logo