Bildspel kan ej skapas, bild visas istället.

KREATIVA EUROPA

Kreativa Europa är EU-kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna år 2014-2020.  Programmet innehåller stöd till europeiska aktörer inom konst, kultur, tv, film och dataspel. Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet är nationell kontaktpunkt för Kreativa Europa i Sverige. Vår gemensamma organisation kallas Kreativa Europa Desk Sverige.

Vi informerar om programmet och ger rådgivning om ni vill söka stöd. Aktörer inom film, tv och dataspel vänder sig i första hand till Filminstitutet med frågor och aktörer i alla andra kulturella och kreativa sektorer till oss på Kulturrådet. Vi beviljar inga bidrag inom Kreativa Europa. Alla stöd inom programmet administreras av Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) som hör till kommissionen och har kontor i Bryssel.

Kreativa Europa består av tre delar: delprogrammen Kultur och MEDIA och ett sektorsövergripande programområde. Kulturrådet ansvarar för delprogrammet Kultur och Filminstitutet för delprogrammet MEDIA. På den här webbplatsen kan du läsa om kulturdelen i programmet.

Vi finns också på Facebook och Twitter - följ oss gärna där! Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om programmet

Utlysning: European Architecture Program 2019

Nu har den europeiska plattformen Future Architecture en utlysning där aktörer från hela världen kan ansöka för att delta i the European Architecture Program 2019.

Läs om utlysningen

Bild på NRW Kulturinstituts logga.

Sök residens i Tyskland

Nu finns möjlighet att delta i ett internationellt besöksprogram i Tyskland. Konstnärer, journalister, kuratorer och festivalchefer kan ansöka om att delta i programmet som kultursekretariatet i tyska förbundslandet Nordrehn-Västfalen, NRW Kulturinstitut, anordnar.

Läs om besöksprogrammet

Stort EU-projekt leds från Lund

Att hitta lösningar på samhällsproblem med hjälp av metoder från kulturella och kreativa områden. Det är grundtanken i projektet Cultural and Creative Spaces and Cities (CCSC) som startade under hösten. Kulturorganisationen Trans Europe Halles i Lund leder projektet som fått 15 miljoner kronor i EU-stöd.

Läs om projektet

Albin Lee Meldau. Foto: Pressbild från EU-kommissionen

Svensk artist får musikpris

Stort grattis till svenske artisten Albin Lee Meldau – en av 12 vinnare av EU:s pris för samtida musik, Music Moves Europe Talent Awards.

Läs mer om priset

Foto: Europa för medborgarna

Sök stöd inom Europa för medborgarna

Just nu finns det två utlysningar inom EU-programmet Europa för medborgarna.

Läs mer

Bild på Teaterkompaniet. Foto: Foto: ZYG, Companhia de Música Teatral

Sök resestöd för kompetensutveckling inom inkludering

Vill du och din organisation bli bättre på att inkludera nya grupper i ert arbete? Nu kan du söka resestöd från Nordiska ministerrådet och norska kulturdepartementet för att besöka institutioner och organisationer i andra nordiska länder som jobbar för att göra kulturlivet mer inkluderande.

Läs om stödet

Utlysning om stöd för europeiska samarbetsprojekt

Nu har årets utlysning för samarbetsprojekt öppnat! Sista dag att ansöka är den 11 december 2018 kl. 12.00. Projektets aktiviteter kan starta tidigast den 1 september 2019 och senast den 15 december 2019.

Läs mer om utlysningen här

Bild på årsrapportens framsida.

Rekordmånga svenska organisationer fick stöd 2017

Totalt 19 svenska organisationer fick stöd genom Kreativa Europas delprogram Kultur förra året. Den summa som svenska organisationer var med och delade på 2017 inom programmets kulturdel är den hittills största under programperioden 2014-2020. Över 13 miljoner euro gick till projekt där svenska organisationer deltar.

Läs mer om resultatet för 2017

Nytt förslag: Så kan Kreativa Europa bli 2021-2027

EU-kommissionen har lagt fram sitt förslag till budget och upplägg för Kreativa Europa under nästa programperiod, 2021-2027. Enligt förslaget ska Kreativa Europa fortsätta vara ett fristående program med en budget på drygt 1,8 miljarder euro, vilket motsvarar nästan 19 miljarder kronor, för hela programperioden. Det innebär en höjning med cirka 4,1 miljarder kronor jämfört med nuvarande period.

Läs mer om programförslaget

Bild på Europeisk karta

13 svenska organisationer får EU-stöd

Nu har Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) fattat beslut för årets utlysning om stöd till europeiska samarbetsprojekt inom EU-programmet Kreativa Europa. Totalt 13 svenska organisationer har beviljats stöd för att samarbeta internationellt med organisationer i och utanför Europa. Projekten innefattar många konstområden och de svenska organisationerna samarbetar med kulturaktörer från ett stort antal olika länder. Stort grattis till er alla från oss på Kreativa Europa Desk Sverige!

Läs mer om europeiska samarbetsprojektet här

KONTAKT

Elin Rosenström
Telefon: 08 519 264 15
elin.rosenstrom@kulturradet.se

Eva Rehbinder
Telefon: 08-519 264 22
eva.rehbinder@kulturradet.se

 

Kulturrådet är tillsammans med Svenska Filminstitutet nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa.

Header logo