Queering Sápmi. Foto: Sara Lindquist.
Foto: Anna von Brömssen

Bokstart sätter fart i hela landet

Kulturrådet har fördelat drygt 8,7 miljoner i bidrag till 12 projekt och 17 språknätverk inom Bokstart. Den nationella satsningen på små barns språkutveckling har nu spridit sig i hela landet. Utöver Västernorrland och Jämtland Härjedalen som redan arbetar med Bokstart, har bland annat Gotland, Skåne, Blekinge och Kronoberg prioriterats.

Läs mer och se bidragsfördelningen

Ulrika Stuart Hamilton och Staffan Forssell.

Kulturrådet om #metoo och jämställdhetsarbetet

De senaste veckorna har sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor uppmärksammats. Den stora mängden vittnesmål visar att det inte är enskilda händelser utan ett mönster, en struktur. Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell och styrelseordförande Ulrika Stuart Hamilton skriver här ett gemensamt uttalande i denna fråga.

Läs uttalandet

Att överbrygga läsklyftor – En metoddag om läsfrämjande för vuxna

Välkommen till en fullmatad dag om vuxnas läsande i Kulturrådets regi. Lär av kunniga forskare och låna goda metodexempel. Dagen bjuder också på kulturinslag och mingelmöjligheter.

Läs mer om metoddagen

14 miljoner kronor till fria musikgrupper

Vindla String Quartet, Folk’Avant, Svenska Kammarkören, Sara & Samantha och 75öre är några fria musikgrupper som får verksamhetsbidrag för 2018. Bidraget syftar till att stärka ett varierat musikutbud av hög kvalitet i Sverige, samt möjliggöra internationella kulturutbyten för svenska musikgrupper.

Läs mer och se lista över fördelningen

Bild APAP

Kulturrådet samordnar svensk medverkan på APAP

Som tidigare år så möjliggör Kulturrådet för svenska professionella aktörer inom scenkonstområdet att delta i en delegation under branschträffen i New York som 2018 är den 12–16 januari.

Läs mer om samordningen

Ellen Söderhult. Foto: Myrbacka Photography/Sophia Hogman.

Ökade medel till den fria scenkonsten

Kulturrådet fördelar idag, den 1 november, elva miljoner kronor till 44 aktörer inom fri scenkonst. Det gäller konstområdena dans, teater, opera, cirkus och performance.

Läs mer och se lista över fördelningen

Uppräkning av MU-avtal under 2018

Det statliga ramavtalet för konstnärers medverkan och ersättning vid utställningar, MU-avtalet, räknas upp från och med 1 januari 2018. De nya tarifferna kommer att finnas på Kulturrådets webb från januari 2018.

Läs mer om den kommande uppräkningen

Svenskt galleri till Paris

Under oktober och november ställer galleriet Andréhn-Schiptjenko ut på Galerie Hervé van der Straeten i Paris. Det svenska galleriet visar nya verk av konstnärerna Per B Sundberg och Nandipha Mntambo. Tack vare det nya kulturexportbidraget kan svensk konst visas i Frankrike. 

Läs Kulturrådets intervju med Andréhn-Schiptjenko

Pantiminteatern HOPPET (foto Bengt Wanselius)

Stöd till internationella turnéer och gästspel

Kulturrådet fördelar idag stöd till 13 aktörer inom den fria scenkonsten. Tio aktörer får bidrag för turnéer och gästspel utomlands och tre får stöd för internationella gästspel i Sverige.

Läs mer och se lista över fördelningen

Patric Kiraly

Fonogramstödet – konstgjord andning eller syresättning av svenskt musikliv?

I vår serie krönikor från personer som är ordförande i våra arbets- och referensgrupper har turen nu kommit till Patric Kiraly, ordförande i arbetsgruppen för fonogramstöd. Fonogramstödet är Kulturrådets bidrag till professionellt utgivna inspelningar av musik och ljudkonst. Syftet med stödet är att främja ett allsidigt utbud av konstnärligt och kulturpolitiskt värdefulla musikutgivningar. Kan eller bör musikaliska kvaliteter mätas i publikframgång? Det är en av frågorna som Patric ställer sig i sin krönika.

Läs krönikan

Magiska möten i Kulturrådets nya barn- och ungdomsbokskatalog!

Årets sprillans färska barn- och ungdomsbokskatalog har kommit med över 200 böcker och serier ur årets utgivning. I katalogen finns läsning för små barn, ungdomar, unga vuxna samt böcker på andra språk än svenska.

Läs mer om katalogen

ShareMusic. Foto: Åsa Rosé.

Utvecklingsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådet har fördelat 12,4 miljoner kronor till regional kulturverksamhet i form av utvecklingsbidrag. 34 projekt från hela landet får stöd.

Läs mer om fördelningen

ALMA 2018: de nominerade kandidaterna har nu presenterats

Torsdagen den 12 oktober på bokmässan i Frankfurt offentliggjorde Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) vilka som är nominerade till nästa års pris. 235 kandidater från 60 länder är nominerade. ALMA är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur, och vem eller vilka som får 2018 års pris avslöjas den 27 mars 2018. Se hela listan här!

Johan Anderblad. Foto: Susanne Kronholm

Följ läsambassadören på Instagram

Den nya läsambassadören Johan Anderblad använder det sociala mediet Instagram som huvudsaklig kommunikationskanal. Det innebär att Kulturrådet för första gången har startat ett konto på Instagram, som vi hoppas att även framtida läsambassadörer kommer att vilja använda. Följ @lasambassadoren på Instagram!

Länk till Läsambassadören på Instagram

Magdalena Moreno. Foto: Consejo Nacional de la Cultura y las Artes, Chile.

Intervju med IFACCA:s nya vd Magdalena Moreno

The International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA) är ett globalt nätverk för institutioner som motsvarar Kulturrådet eller Kulturdepartementet. Medlemmarna är kulturinstitutioner i över 70 länder. Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell är en av styrelseledamöterna. Den 27-29 september ägde IFACCA:s European Chapter-möte rum i Århus i Danmark, där Staffan Forssell självklart deltog. Inför detta internationella möte gjorde vi en intervju med Magdalena Moreno som nyligen tillträdde som vd för IFACCA.

Läs intervjun med Magdalena Morena

Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell.

Läs Staffan Forssells tal på IFACCA-mötet i Århus

Den 27-29 september ägde IFACCA:s European Chapter-möte rum i Århus i Danmark. Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell, som är styrelseledamot i IFACCA, höll ett tal vid detta möte. Han adresserade såväl den allvarliga situationen i Sverige just nu - nazistdemonstrationen i Göteborg 30 september var precis runt hörnet - som ett antal saker som är värda att känna stolthet och glädje över, nämligen hur mycket Sverige satsar på kultur och vilka satsningar som görs just nu. Här återges talet i sin helhet. (Texten är på engelska.)

Läs Staffans Forssells IFACCA-tal

Kulturrådet på Bokmässan

Bokmässan är nu slut för i år. På Ung scen erbjöd Kulturrådet och våra samarbetsparter ett sextiotal programpunkter som lyfte barns rätt till kultur, läslust och allas lika värde. I Kulturrådets Twitter-flöde och på Facebook ser du rapporteringen från de fullspäckade dagarna.

Läs mer om Ung scen på Bokmässan

Svensk närvaro på Tanzmesse och APAP 2018

Danscentrum Stockholm samordnar svensk närvaro vid Tanzmesse, Düsseldorf och Kulturrådet vid APAP, New York. För de som vill medverka är det dags att anmäla sig.

Läs mer om samordningen

Foto: Pamela Cortes Bruna

Krönika: "Kan du skriva om konstnärlig kvalitet?"

Vad är egentligen konstnärlig kvalitet? Lisa Lindén är dramaturg och genusvetare och skriver en krönika om konstnärlig kvalitet. Lisa Lindén är också ordförande i Kulturrådets referensgrupp för fria aktörer inom scenkonstområdet.

Läs Lisa Lindéns krönika

Läs dig frisk!

Kan läsning av skönlitteratur påverka hur vi mår? Svaret är ja! Under Bokmässan i Göteborg höll Kulturrådet ett seminarium om biblioterapi - om litteraturens läkande kraft.

Läs mer om biblioterapi

KULTURRÅDET I MEDIA

Läskickar Östergötland
19/11-17, 21:29
#Repost @tellusostergotland premiär 2 december på Östergötland bok- och berättarmässa på @linkopingsstadsbibliotek Nu annonserar vi för vår nya Game Corner i @galleriagranden i Linköping! #tellus2017 #bokmässa #linköping @eastswedengame @p3spel Berättelseri spel och VR för unga prosumenter att själva skapa upplevelse media i sociala sammanhang är framtiden och något mediaindustrin bör se positivt på och använda! Med vänliga hälsningar Prof Henry Jenkins MIT Book "Convergence Culture" 2006 citerat av @laskickar post to #kulturrådet #läsdelegationen
Källa: laskickar
BongiMacDermott
19/11-17, 19:14
#tystnadtagning "jag var ju bara ett barn egentligen" @Kulturrdet https://t.co/BprCf1EbNm
Källa: BongiMacDermott
Läskickar Östergötland
19/11-17, 09:53
#läskickar Till den 14 mars 2018 har vi bokat och bjudit in dessa två härliga människor för att checka in tillsammans på våra Läskickar här i Linköping, Östergötland! På ett annorlunda seminarium och med besök ute i verkligheten för att inspirera, irritera och uppmuntra till idrott, kultur och läsfrämjande i Sverige! Välkommen Karin och Johan! .......Seminarieprogram med anmälan är öppen från luciadagen 13 december håll utkik på www.laskickar.se . Med Karin Wahlén från @ofkofficial kutursatsningar och Johan Anderblad @lasambassadoren som checkar in tillsammans på #idrottkulturochläsfrämjande på @linkoping_konsertkongress i samarrangemang med #regionbiblioteketöstergötland #sisuidrottsutbildarna #östergötlandsfotbollsförbund m fl. #kulturrådet #visomläser #läsdelegationen @lasdelegationen
Källa: laskickar
Biblioteken i Falkenberg
18/11-17, 20:52
Vad betyder ordet läsfrämjande? På biblioteken i Falkenberg arbetar vi mycket med läsfrämjande verksamhet,där barn- och unga enligt Bibliotekslagen är prioriterade. Såhär definierar Kulturrådet begreppet läsfrämjande: göra läsare av läskunniga öppna vägar till litteraturen för den som inte läser öka tillgången till en mångfald av litteratur på olika språk och i olika format för läsare i alla åldrar ge fler möjlighet till en konstnärlig upplevelse genom litteratur ta bort hinder för läsning, bredda en repertoar och stärka läsarens självtillit och läsaridentitet
Källa: 255002871186957
Header logo