Vaz.

Turnéstöd till musikgrupper

Genreöverskridande Liliana Zavala Trio framträder i Argentina. Nutida konstmusikensemblen Curious Chamber Players gör ett gästspel i Japan. Singer/songwritern Alice Boman ger sig ut på en längre europaturné. Det är tre projekt som får stöd när Kulturrådet fördelar turnébidrag till musikgrupper. Totalt delar 32 aktörer på cirka 1,6 miljoner kronor.

Andra internationella projekt som får stöd är popartisten Loney Dear som ska turnera i USA, jazzgruppen Fire! Orchestra för europaspelningar och Selam för ett projekt i Kuba med de urbana musikartisterna VAZ och Kaliffa.

Bidraget kan sökas för både nationella och internationella turnéer. Exempel på artister vars turnéer i Sverige får stöd är folkmusikgruppen WAO, jazzgruppen Thymeshift och vispopbandet Vasas flora och fauna.

Flera aktörer får bidrag från Kulturrådet för första gången, exempelvis impro-gruppen Ignite, elektroniska popartisten Annelie och experimentella visgruppen Boulevarder av glas.

Bidragsgivningen är relativt jämställd. De beviljade turnéerna omfattar 40 procent musiker som är kvinnor och 60 procent män. I konstnärlig ledning är andelen kvinnor 41 procent och andelen män 59 procent.

Bidraget syftar till att öka tillgängligheten av ett varierat musikutbud av hög kvalitet i hela Sverige, samt att möjliggöra internationella kulturutbyten för svenska musikgrupper. Tre gånger per år fördelas särskilda medel till musikgruppers nationella och internationella turnéer.

YTTERLIGARE INFORMATION

Jakob Linder Eknor, handläggare
Telefon: 08 – 519 264 60
jakob.lindner.eknor@kulturradet.se

Helene Oljons, pressansvarig
Telefon: 08 519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Header logo